Een nieuwe trend om gewicht te verliezen die uit Amerika is overgewaaid naar Europa heet intermittent fasting (‘periodiek vasten’). Bij dit dieet eet je op bepaalde tijden van de dag of week minder of zelfs helemaal niet. Het idee is dat in die periodes je lichaam gedwongen wordt om zijn eigen energievoorraden aan te spreken, waardoor je op de lange termijn afvalt. Lees hier hoe intermittent fasting werkt.
Elke dag intermittent fasting
De eerste manier om dit dieet uit te voeren is door een deel van de dag niets te eten. Meestal wordt gezegd dat je 8 uur per dag mag eten en de andere 16 uur niet. Dat klinkt zwaar, maar in de praktijk valt dit mee. Stel dat je om 12 uur uitgebreid luncht en in de avond diner eet. Vanaf 20:00 eet je niets meer en ga je gewoon op de normale tijd naar bed. ’s Ochtends neem je geen ontbijt, maar blijf je nuchter tot 12 uur, wanneer je weer luncht. Je lichaam heeft nu 16 uur lang geen nieuwe voeding en dus geen energie van buitenaf ontvangen, waardoor het de tijd heeft gekregen om je eigen energierijke weefsels aan te spreken.
intermittent vasten over de loop van een week
De tweede manier om dit dieet uit te voeren is door een aantal dagen van de week normaal te eten, en dan een paar dagen van de week minder of niets te eten. Als je op de ‘vastendagen’ eet, kies je voor energiearme voeding zoals verse groenten en mager vlees of vis. Dat betekent dat tijdens deze dagen je lichaam zijn eigen energievoorraden zal moeten aanspreken om jou de calorieën te geven die je nodig hebt.