Goede champagne kan je avond een stuk leuker maken. Dan moet je wel eerst die fles open krijgen! Hoe doe je dat? Er zijn twee manieren voor, waarvan de ene praktisch is en de andere spectaculair.
Ontkurken
De champagne dient hiervoor 20 minuten gekoeld te zijn. Dat kan natuurlijk gewoon in de koelkast, maar je kan hem ook in een metalen emmer met ijsklontjes zetten. Verwijder nu de eventuele overliggende laag metaalfolie van de dop. Je draait nu voorzichtig het metaaldraad dat de kurk tegen de fles drukt open. Hierbij zorg je ervoor dat je de fles niet in de richting van een persoon of een waardevol object houdt, want de kurk gaat er met een flinke snelheid vanaf vliegen. Draai het metaaldraad los, houd een doek tegen de kurk en beweeg hem langzaam van de fles af.
Sabreren
Een champagnefles heeft een zwakke plek waar de glasnaden elkaar kruisen. Zoek die plek op en neem de speciale sabel in de hand. Houd de fles aan de onderkant vast en leg de sabel tegen het bovenste etiket. Sla hem nu in een keer onder de flessenhals tegen de fles aan. De dop met de bovenrand van de fles springt er nu af, en de straal champagne spoelt alle glassplinters weg.