Minder koolhydraten eten is één van de meest effectieve manieren om af te vallen. Koolhydraten zijn verbindingen van een of meerdere suikers die veel energie leveren. Eenvoudige koolhydraten zitten in snoepgoed, frisdrank, koek en andere zoete etenswaren. Complexere koolhydraten vinden we vooral in pasta, rijst, brood, aardappels en graanproducten. Minder grote porties van deze voedingsmiddelen eten is dan ook een effectieve manier om minder calorieën binnen te krijgen en daardoor je lichaam te forceren om zijn eigen energiereserves aan te spreken. Als je minder calorieën binnenkrijgt dan je dagelijks verbrand, val je netto af.
Waarom zijn koolhydraatrijke voedingsmiddelen zo populair?
Er wordt wel gezegd dat de wereld gebouwd is op graan. Na een lange tijd waarin we ons eten verzamelden door op dieren te jagen en eetbare planten te verzamelen, veranderde ons leven 10.000 jaar geleden voorgoed. Tarwe, rijst en andere granen werden toen gecultiveerd, waardoor de mens van een jager-verzamelaar in een akkerbouwer veranderde. Graan is heel energierijk, waardoor je er een hele dag lang op door kunt werken en er zelfs overschotten van kan aanleggen. Daardoor konden meer mensen gevoed worden en ontstonden de eerste steden.
In de loop van de geschiedenis daarna bleven tarwe, rijst en andere koolhydraatrijke planten onze belangrijkste bron van energie. Zolang mensen zware lichamelijke arbeid moesten uitvoeren was die energie ook echt nodig. Maar sinds de twintigste eeuw zijn steeds meer mensen een zittend bestaan gaan leiden, terwijl ons eetpatroon niet echt veranderd is. We krijgen nu dus nog steeds veel energie binnen zonder dat we die verbruiken, en als gevolg daarvan komen we aan.
De hoeveelheid koolhydraten in je voeding beperken
Nog steeds zien veel mensen een maaltijd als een graan-, rijst-, of aardappelproduct met daarbij toevoegingen zoals groente, vlees of vleesvervangers. Gooi die gedachtegang om. Beschouw groenten, vlees en/of peulvruchten als de ster van de maaltijd, en zie de koolhydraatrijke ingrediënten als de toevoeging. Schep meer groenten op je bord en halveer de portie rijst, pasta of aardappels die je erbij eet . Het gevolg is dat je evenveel eten binnen krijgt en dus geen honger lijdt. Maar groenten bevatten veel minder calorieën dan tarwe of rijst, waardoor je lichaam op een gegeven moment zijn eigen opgeslagen energiebronnen zal moeten gaan aanspreken.
Minder tussendoortjes
Een andere belangrijke bron van overbodige calorieën zijn de tussendoortjes die veel mensen eten. Een koek of bonbons bij de koffie, vette hapjes bij de borrel en ’s avonds een zak chips bij de TV. Dat is lekker, zeker waar, maar uitgerekend deze zoete en vette voeding bevat veel calorieën. Leuk is het niet, maar als je serieus bent over willen afvallen, dan helpt het heel erg om deze tussendoortjes te schaffen of te vervangen door een gezonder alternatief. Eet bijvoorbeeld vers fruit, drink een kop bouillon, koop snackgroenten of kies voor verse zuivel. Zo heb je toch iets om je lekkere trek te voldoen zonder dat je lichaam telkens een calorieënboost krijgt,