De Kantonese keuken is een van de meest populaire Chinese keukens, zowel in het land zelf als in de westerse wereld. Het is een keuken met vrij veel zoete gerechten die veel vlees gebruikt en waar weinig overheersende of pittige specerijen inzitten. Misschien sluit de Kantonese keuken daardoor meer aan bij het westerse smaakpalet.
Waarom is deze keuken populair in het westen?
In de 19e eeuw emigreerden veel Chinezen uit de provincie Guangdong (=Kanton) in Zuid-China naar het buitenland. Ze reisden onder andere naar de Verenigde Staten, waar ze spoorlijnen aanlegden, goud zochten en wasserijen begonnen. De emigranten namen hun inheemse keuken mee, en later werd zo de Kantonese keuken één van de meest populaire uitheemse keukens van de Verenigde Staten.
Welke gerechten horen in de Kantonese keuken thuis?
Veel van de klassiekers die we in Nederland als typisch Chinees eten beschouwen komen uit deze keuken. Hier een paar voorbeelden van Kantonese hapjes.
- Dim sum zijn kleine gestoomde of gefrituurde hapjes, die vlees, paddenstoelen, vis of groenten kunnen bevatten.
- Char siu en andere gebarbecuede gerechten zijn een typische Zuid-Chinese bereidingswijze van vlees en gevogelte.
- Zoetzure gerechten die met suiker en azijn worden bereid zijn populair in Guangdong.
- Vers zeevoedsel is ook een kenmerk van deze provincie die aan de rijke Zuid-Chinese zee grenst. Verse krabben, kreeften, weekdieren en vissen worden rauw of gekookt opgediend.
- Hot pot is een Chinese fondue waarbij je rauwe ingrediënten gaar laat worden in één van de lekkere Aziatische bouillon. Erg gezellig om met familie of vrienden te doen.